50 produktów, które są super zdrowe

Top 50 superfoods

Ogromna liczba produktów spożywczych jest zarówno zdrowa, jak i smaczna. Wypełniając swój talerz owocami, warzywami, wysokiej jakości źródłami białka i innymi pełnowartościowymi potrawami, otrzymasz kolorowe, wszechstronne i dobre dla Ciebie posiłki.
Oto 50 niesamowicie zdrowych produktów spożywczych. Większość z nich jest zaskakująco pyszna.

Spis treści:

1 – 6 Owoce i jagody
7 Jajka
8 – 10 Mięso
11 – 15 Orzechy i nasiona
17 – 26 Warzywa
27 – 32 Ryby i owoce morza
33 – 35 Ziarna
36 – 37 Chleby
38 – 41 Warzywa
42 – 44 Nabiał
45 – 46 Tłuszcze i oleje
47 – 48 Ziemniaki
49 Ocet jabłkowy
50 Ciemna czekolada


1. Jabłka

Jabłka są bogate w błonnik, witaminę C i liczne przeciwutleniacze. Są bardzo sycące i stanowią idealną przekąskę, jeśli poczujesz głód między posiłkami.


2. Awokado

Awokado różni się od większości innych owoców, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze zamiast węglowodanów. Są nie tylko kremowe i smaczne, ale także bogate w błonnik, potas i witaminę C.


3. Banany

Banany należą do najlepszych na świecie źródeł potasu. Są również bogate w witaminę B6 i błonnik i są wygodne i przenośne.


4.  Jagody

Jagody to nie tylko pyszne, ale także jedno z najpotężniejszych źródeł antyoksydantów na świecie.


5.  Pomarańcze

Pomarańcze są dobrze znane ze swojej zawartości witaminy C. Co więcej, są bogate w błonnik i przeciwutleniacze.


6. Truskawki

Truskawki są bardzo pożywne i mają niską zawartość węglowodanów i kalorii. Są naładowane witaminą C, błonnikiem i manganem i są prawdopodobnie jednymi z najsmaczniejszych istniejących produktów spożywczych.
Inne zdrowe owoce
Inne zdrowe owoce i jagody to wiśnie, winogrona, grejpfruty, kiwi, cytryny , mango, melony, oliwki, brzoskwinie, gruszki, ananasy, śliwki i maliny.


7. Jajka

Jajka należą do najbardziej pożywnych produktów spożywczych na świecie. Wcześniej demonizowano je z powodu wysokiego poziomu cholesterolu , ale nowe badania pokazują, że są całkowicie bezpieczne i zdrowe.


8. Chuda wołowina

Chuda wołowina jest jednym z najlepszych źródeł białka, jeśli jest spożywana z umiarem i zawiera wysoce biodostępne żelazo .


9. Piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, ale wyjątkowo wysoką zawartość białka . To świetne źródło wielu składników odżywczych. Ponownie, nie krępuj się jeść bardziej tłustych kawałków kurczaka, jeśli nie jesz wielu węglowodanów.


10. Jagnięcina

Jagnięta są zwykle karmione trawą, a ich mięso jest zwykle bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.


11. Migdały

Migdały to popularne orzechy bogate w witaminę E, przeciwutleniacze, magnez i błonnik. Badania pokazują, że migdały mogą przyczynić się do utraty wagi i poprawy zdrowia metabolicznego.


12. Nasiona chia

Nasiona chia należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych na świecie. Jedna uncja (28 gramów) zawiera 11 gramów błonnika i znaczne ilości magnezu, manganu, wapnia i różnych innych składników odżywczych.


13. Kokosy

Orzechy kokosowe są naładowane błonnikiem i silnymi kwasami tłuszczowymi zwanymi trójglicerydami o średniej długości łańcucha (MCT).


14. Orzechy makadamia

Orzechy makadamia są bardzo smaczne. Zawierają znacznie więcej tłuszczów jednonienasyconych i mniej kwasów tłuszczowych omega-6 niż większość innych orzechów.


15. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bardzo pożywne i naładowane błonnikiem oraz różnymi witaminami i minerałami.


16. Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie mają gładką, maślaną konsystencję; są naładowane składnikami odżywczymi; są korzystne dla funkcji tarczycy; i są jednym z najlepszych źródeł ważnego minerału selenu .


17. Szparagi

Szparagi to popularne warzywo, które ma niską zawartość węglowodanów i kalorii, ale jest pełne witaminy K.


18. Papryka

Papryka ma kilka kolorów, w tym czerwoną, żółtą i zieloną. Są chrupiące i słodkie i są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C .


19. Brokuły

Brokuły to warzywo z rodziny krzyżowych, które świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jest doskonałym źródłem błonnika i witamin C i K oraz zawiera przyzwoitą ilość białka w porównaniu z innymi warzywami.


20. Marchewki

Marchew to popularne warzywo korzeniowe . Są niezwykle chrupiące i pełne składników odżywczych, takich jak błonnik i witamina K. Marchew jest również bardzo bogata w przeciwutleniacze karotenowe, które mają wiele zalet.


21. Kalafior

Kalafior to bardzo wszechstronne warzywo kapustne. Można z niego przyrządzać wiele zdrowych potraw, a także samo w sobie dobrze smakuje.


22. Ogórek

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Są bardzo ubogie zarówno w węglowodany, jak i kalorie, składające się głównie z wody. Zawierają jednak w niewielkich ilościach szereg składników odżywczych, w tym witaminę K.


23. Czosnek

Czosnek jest niesamowicie zdrowy. Zawiera bioaktywne związki siarkoorganiczne, które mają silne działanie biologiczne, w tym poprawę funkcji odpornościowej.


24. Jarmuż

Jarmuż staje się coraz bardziej popularny, ponieważ jest niezwykle bogaty w błonnik, witaminy C i K oraz wiele innych składników odżywczych. Dodaje satysfakcjonującego chrupania do sałatek i innych potraw.


25. Cebula

Cebula ma bardzo mocny smak i jest bardzo popularna w wielu przepisach. Zawierają szereg związków bioaktywnych, które uważa się za korzystne dla zdrowia .


26. Pomidory

Pomidory są zwykle klasyfikowane jako warzywa, chociaż technicznie są owocami . Są smaczne i naładowane składnikami odżywczymi, takimi jak potas i witamina C.
Większość warzyw jest bardzo zdrowa. Inne warte wspomnienia to karczochy, brukselka , kapusta, seler, bakłażan, por, sałata, grzyby, rzodkiewki, kabaczek, boćwina, rzepa i cukinia.


27. Łosoś

Łosoś to rodzaj tłustej ryby, która jest niezwykle popularna ze względu na doskonały smak i wysoką zawartość składników odżywczych, w tym białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera również trochę witaminy D .


28. Sardynki

Sardynki to małe, tłuste ryby, które należą do najbardziej pożywnych produktów, jakie można jeść. Zawierają znaczne ilości większości składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm, w tym wapnia i witaminy D.


29. Skorupiaki

Skorupiaki plasują się podobnie do podrobów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Jadalne skorupiaki to małże, mięczaki i ostrygi.


30. Krewetki

Krewetki to rodzaj skorupiaków spokrewniony z krabami i homarami. Ma zwykle niską zawartość tłuszczu i kalorii, ale wysoką zawartość białka. Jest również naładowany różnymi innymi składnikami odżywczymi, w tym selenem i witaminą B12.


31. Pstrąg

Pstrąg to kolejny rodzaj pysznej ryby słodkowodnej, podobnej do łososia .


32. Tuńczyk

Tuńczyk jest bardzo popularny w krajach zachodnich i zwykle ma niską zawartość tłuszczu i kalorii oraz wysoką zawartość białka. Jest idealny dla osób, które muszą dodawać więcej białka do swojej diety, ale mają niską kaloryczność. Należy jednak pamiętać o zakupie odmian o niskiej zawartości rtęć.


33. Brązowy ryż

Ryż jest jednym z najpopularniejszych zbóż i jest obecnie podstawowym pożywieniem dla ponad połowy światowej populacji. Brązowy ryż jest dość pożywny, zawiera przyzwoite ilości błonnika, witaminy B1 i magnezu.


34. Owies

Owies jest niesamowicie zdrowy. Są naładowane składnikami odżywczymi i potężnymi włóknami zwanymi beta glukanami, które zapewniają wiele korzyści, w tym pomagają obniżyć poziom cholesterolu i karmić pożyteczne bakterie w jelitach.


35. Komosa ryżowa

Quinoa stała się w ostatnich latach niezwykle popularna wśród osób dbających o zdrowie. To smaczne ziarno bogate w składniki odżywcze, takie jak błonnik i magnez. Jest również doskonałym źródłem białka roślinnego.


36. Chleb Ezechiela

Chleb Ezechiela może być najzdrowszym chlebem, jaki możesz kupić. Jest zrobiony z ekologicznych kiełków pełnych ziaren, a także kilku roślin strączkowych.


37. Domowe pieczywo o niskiej zawartości węglowodanów

Ogólnie rzecz biorąc, najlepszy wybór na chleb może taki, który możesz zrobić sam. Oto lista 15 przepisów na bezglutenowe pieczywo o niskiej zawartości węglowodanów.


38. Fasolka szparagowa

Fasola szparagowa, zwana także fasolką szparagową, to niedojrzała odmiana zwykłej fasoli. Są bardzo popularne w krajach zachodnich.


39. Fasola nerkowata

Fasola nerkowata jest naładowana błonnikiem oraz różnymi witaminami i minerałami. Upewnij się, że je odpowiednio ugotujesz, ponieważ surowe są toksyczne.


40. Soczewica

Soczewica to kolejna popularna roślina strączkowa. Są bogate w błonnik i należą do najlepszych źródeł białka roślinnego.


41. Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne (które są roślinami strączkowymi, a nie prawdziwymi orzechami) są niesamowicie smaczne i bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Kilka badań sugeruje, że orzeszki ziemne mogą pomóc w utracie wagi.
Jeśli jednak monitorujesz spożycie kalorii, możesz chcieć pamiętać o spożywaniu masła orzechowego , które jest bardzo kaloryczne i łatwe do spożycia w dużych ilościach.


42. Ser

Ser jest niezwykle pożywny — jeden plasterek może dostarczyć mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych jak cała filiżanka (240 ml) mleka. Wiele osób uważa ją również za jedną z najsmaczniejszych potraw.


43. Mleko pełne

Pełne mleko jest bardzo bogate w witaminy, minerały, wysokiej jakości białko zwierzęce i zdrowe tłuszcze. Co więcej, jest to jedno z najlepszych dietetycznych źródeł wapnia.


44. Jogurt

Jogurt wytwarzany jest z mleka sfermentowanego z dodatkiem żywych bakterii. Ma wiele takich samych skutków zdrowotnych jak mleko, ale jogurt z żywymi kulturami ma dodatkową zaletę w postaci przyjaznych bakterii probiotycznych.


45. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek extra-virgin jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera zdrowe dla serca jednonienasycone tłuszcze i jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, które mają silne właściwości zdrowotne.


46. Olej kokosowy

Olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym, ale zawiera MCT i może mieć podobny wpływ na zdrowie jak oliwa z oliwek. Wykazano jednak, że olej kokosowy zwiększa poziom cholesterolu LDL (złego) w większym stopniu niż inne oleje płynne pochodzenia roślinnego, dlatego należy go stosować z umiarem.


47. Ziemniaki

Ziemniaki są naładowane potasem i zawierają trochę prawie każdego potrzebnego składnika odżywczego, w tym witaminy C. Zapewnią ci również uczucie sytości przez długi czas. W jednym badaniu przeanalizowano 38 produktów spożywczych i stwierdzono, że gotowane ziemniaki były zdecydowanie najbardziej sycące.


48. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki należą do najsmaczniejszych produktów zawierających skrobię, jakie można jeść. Są naładowane przeciwutleniaczami, beta-karotenem, witaminą A i wieloma innymi zdrowymi składnikami odżywczymi.


49. Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy może pomóc regulować poziom cukru we krwi po posiłku, gdy jest spożywany z posiłkiem, chociaż potrzeba więcej dowodów na jego skuteczność. Świetnie nadaje się jako sos do sałatek lub jako dodatek do potraw.


50. Ciemna czekolada

Ciemna czekolada jest naładowana magnezem i jest jednym z najsilniejszych źródeł przeciwutleniaczy

Najważniejsze!
Niezależnie od tego, czy chcesz zmienić swoją dietę, czy po prostu zmienić posiłki, łatwo jest dodać kilka tych produktów do swojej rutyny.
Wiele z powyższych produktów spożywczych to nie tylko świetna przekąska, ale także mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Niektóre z nich mogą nawet wspomagać odchudzanie .
Jeśli zwykle nie rzucasz wyzwania swojemu podniebieniu, nie bój się spróbować czegoś nowego.