Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przyprawione Chai

Jeśli kochasz ciasto marchewkowe, pokochasz tę wersję z czajem, z rozgrzewającą herbatą i pachnącym cynamonem, kardamonem, goździkami i gałką muszkatołową.


Składniki na ciasto marchewkowe

  • 250 ml oleju roślinnego plus dodatkowo do smarowania
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża cytryna
  • 100 g porzeczek lub sułtanek
  • 100 g orzechów pekan
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kandyzowanego imbiru w syropie
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g jasnobrązowego cukru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • MAŚLANKA
  • 200 g masło w temperaturze pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego
  • 125 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta marchewkowego

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Nasmaruj i wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Obierz i zetrzyj marchewki do dużej miski, a następnie zetrzyj ze skórką z cytryny. Dodać porzeczki, grubo posiekać i dodać orzechy pekan.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, wszystkie przyprawy i ½ łyżeczki soli morskiej. Pokrój w kostkę i dodaj imbir, następnie otwórz torebkę herbaty, wlej liście i dobrze wymieszaj.

Ubij jajka w dzbanku, a następnie wymieszaj oba cukry i olej roślinny. Zalej marchewki, dobrze wymieszaj, następnie dodaj suche składniki i wymieszaj, aż się połączą.

Ciasto wlewamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez 55 minut lub do momentu, gdy włożony w środek szpikulec wyjdzie czysty.

Pozostaw do ostygnięcia w foremce przez 15 minut, następnie wyjmij z foremki i odłóż na ruszcie, aby całkowicie ostygło.

W międzyczasie, na krem, włóż masło do miski wolnostojącego miksera i ubijaj przez około 5 minut lub do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodaj serek śmietankowy i ubijaj, aż się połączą. Następnie dodaj cukier puder i ponownie ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji – nie mieszaj zbyt mocno, bo lukier będzie rzadki! Schłodź w lodówce przez co najmniej 15 minut, a następnie nałóż łyżkę na ciasto i równomiernie rozłóż.

Podpraż kokos na suchej patelni na średnim ogniu przez 3 minuty lub do lekkiego złocistego koloru, od czasu do czasu podrzucając. Posyp mrożone ciasto, a następnie pokrój i ciesz się!