Interpretacja wyniku BMI:

  • Poniżej 16,0 – wygłodzenie
  • 16,0 -16,9 – wychudzenie
  • 17,0 – 18,5 – niedowaga
  • 18,5 – 24,9 – waga prawidłowa (prawidłowe BMI)
  • 25,0 – 29,9 – nadwaga
  • 30,0 – 39,9 – otyłość I stopnia
  • 35,0 – 39,9 – otyłość II stopnia
  • powyżej 40,00 otyłość III stopnia

Kalkulator BMI

Kalkulator BMI (Body Mass Index) szybko i wygodnie obliczysz własny wskaźnik masy ciała. BMI obliczamy dzieląc masę ciała (w kilogramach) przez wzrost do kwadratu (w metrach). Wskaźnik BMI wykorzystywany jest najczęściej do oceny ryzyka pojawienia się groźnych schorzeń i chorób, takich jak: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, czy nawet nowotworów. Większość tych schorzeń i chorób związana z nadmierną masą ciała i dlatego kalkulator BMI umożliwia Ci oszacowanie ryzyk związanych z otyłością.


Oblicz BMI

Oblicz BMI samodzielnie korzystając z poniższego wzoru na liczenie BMI:

oblicz BMI wzór
Aby samodzielnie obliczyć BMI skorzystaj z powyższego wzoru na obliczanie BMI.

Wskaźnik BMI co to jest?

Wskaźnik BMI to miara szczupłości lub otyłość osoby w oparciu o jej wzrost i wagę. Wskaźnik BMI jest szeroko stosowany jako ogólny wskaźnik tego, czy dana osoba ma zdrową masę ciała dla swojego wzrostu. W szczególności wartość uzyskana z obliczenia BMI służy do kategoryzacji, czy dana osoba ma niedowagę, normalną wagę, nadwagę lub otyłość, w zależności od tego, w jakim zakresie mieści się ta wartość. Nadwaga lub niedowaga może mieć znaczący wpływ na zdrowie, chociaż wskaźnik BMI jest niedoskonałą miarą zdrowej masy ciała, jest użytecznym wskaźnikiem tego, czy potrzebne są dodatkowe badania lub działania.


Zagrożenia związane z nadwagą

Nadwaga zwiększa ryzyko wielu poważnych chorób i schorzeń. Poniżej znajduje się lista wspomnianych zagrożeń:

  • Wysokie ciśnienie krwi
  • Wyższy poziom cholesterolu LDL, który jest powszechnie uważany za „zły cholesterol”, niższy poziom cholesterolu HDL, uważanego z umiarem za dobry cholesterol, oraz wysoki poziom trójglicerydów
  • Cukrzyca typu II
  • Choroba wieńcowa
  • Udar
  • Choroba pęcherzyka żółciowego
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów, rodzaj choroby stawów spowodowanej uszkodzeniem chrząstki stawowej
  • bezdech senny i problemy z oddychaniem
  • Niektóre nowotwory (endometrium, piersi, okrężnicy, nerek, pęcherzyka żółciowego, wątroby)
  • Niska jakość życia
  • Choroby psychiczne, takie jak depresja kliniczna, lęk i inne
  • Bóle ciała i trudności z niektórymi funkcjami fizycznymi
  • Ogólnie rzecz biorąc, zwiększone ryzyko zgonu w porównaniu z osobami o zdrowym BMI

Jak widać z powyższej listy, istnieje wiele negatywnych, w niektórych przypadkach śmiertelnych, skutków, które mogą wynikać z nadwagi. Ogólnie rzecz biorąc, dana osoba powinna starać się utrzymać BMI poniżej 25 kg/m 2 , ale najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby ustalić, czy musi dokonać jakichkolwiek zmian w swoim stylu życia, aby być zdrowszym.


Ryzyko związane z niedowagą

Niedowaga wiąże się z ryzykiem, które wymieniono poniżej:

  • Niedożywienie, niedobory witamin, anemia (obniżona zdolność przenoszenia naczyń krwionośnych)
  • Osteoporoza, choroba powodująca osłabienie kości, zwiększająca ryzyko złamania kości
  • Spadek funkcji odpornościowej
  • Problemy ze wzrostem i rozwojem, szczególnie u dzieci i młodzieży
  • Możliwe problemy z reprodukcją u kobiet z powodu braku równowagi hormonalnej, które mogą zakłócić cykl menstruacyjny. Kobiety z niedowagą mają również większą szansę na poronienie w pierwszym trymestrze
  • Potencjalne powikłania w wyniku operacji
  • Ogólnie rzecz biorąc, zwiększone ryzyko zgonu w porównaniu z osobami o zdrowym BMI

W niektórych przypadkach niedowaga może być oznaką jakiegoś podstawowego stanu lub choroby, takiej jak jadłowstręt psychiczny, który wiąże się z ryzykiem. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz niedowagę, zwłaszcza jeśli przyczyna niedowagi nie wydaje się oczywista.


Ograniczenia BMI

Chociaż BMI jest powszechnie używanym i użytecznym wskaźnikiem zdrowej masy ciała, ma swoje ograniczenia. BMI to tylko szacunek, który nie może uwzględniać składu ciała. Ze względu na dużą różnorodność typów ciała, a także rozmieszczenie mięśni, masy kostnej i tłuszczu, BMI należy brać pod uwagę wraz z innymi pomiarami, a nie stosować jako jedyną metodę określania zdrowej masy ciała danej osoby.

BMI nie jest w stanie odróżnić nadmiaru tłuszczu, mięśni lub kości.

BMI osoby dorosłej nie uwzględnia wieku, płci ani masy mięśniowej.

To znaczy:

  • bardzo muskularni dorośli i sportowcy mogą być sklasyfikowani jako „z nadwagą” lub „otyłymi”, mimo że mają niski poziom tkanki tłuszczowej
  • dorośli, którzy tracą mięśnie wraz z wiekiem, mogą wpaść w „zdrową wagę”, mimo że mogą mieć nadmiar tłuszczu

Ciąża również wpłynie na wynik BMI kobiety. Twoje BMI będzie rosło wraz ze wzrostem wagi. Podczas obliczania wskaźnika BMI należy wziąć pod uwagę masę ciała sprzed ciąży.


BMI u dorosłych:

BMI nie może być w pełni dokładny, ponieważ jest miarą nadmiernej masy ciała, a nie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Na BMI dodatkowo wpływają takie czynniki, jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, masa mięśniowa i tkanka tłuszczowa oraz poziom aktywności. Na przykład starsza osoba, która jest uważana za zdrową wagę, ale jest całkowicie nieaktywna w codziennym życiu, może mieć znaczne ilości nadmiaru tkanki tłuszczowej, nawet jeśli nie jest ciężka. Byłoby to uważane za niezdrowe, podczas gdy młodsza osoba z wyższym składem mięśniowym i tym samym BMI byłaby uważana za zdrową. W przypadku sportowców, zwłaszcza kulturystów, którzy zostaliby uznani za nadwagę z powodu masy mięśniowej cięższej niż tłuszcz, jest całkowicie możliwe, że ich masa jest odpowiednia do składu ciała. Generalnie według CDC:

  • Starsi dorośli mają zwykle więcej tkanki tłuszczowej niż młodsi dorośli o tym samym BMI.
  • Kobiety mają zwykle więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni przy równoważnym BMI.
  • Osoby umięśnione i wysoko wytrenowani sportowcy mogą mieć wyższe BMI z powodu dużej masy mięśniowej.

BMI u dzieci i młodzieży:

Te same czynniki, które ograniczają skuteczność BMI dla dorosłych, mogą dotyczyć także dzieci i młodzieży. Dodatkowo wzrost i poziom dojrzałości płciowej może wpływać na BMI i zawartość tkanki tłuszczowej u dzieci. BMI jest lepszym wskaźnikiem nadmiaru tkanki tłuszczowej u dzieci otyłych niż u dzieci z nadwagą, których BMI może być wynikiem zwiększonego poziomu masy tłuszczowej lub beztłuszczowej (wszystkie składniki ciała z wyjątkiem tłuszczu, w tym woda, organy, mięśnie itp.). U szczupłych dzieci różnica w BMI może również wynikać z masy beztłuszczowej.

Biorąc to pod uwagę, BMI jest dość wskaźnikiem tkanki tłuszczowej dla 90-95% populacji i może być skutecznie stosowany wraz z innymi miarami, aby pomóc określić zdrową masę ciała danej osoby.


Obliczyłeś swoje BMI i co dalej?

Możesz wykorzystać swój wynik BMI jako punkt wyjścia do rozmowy z dietetykiem lub lekarzem na temat Twojej wagi i ogólnego stanu zdrowia.

BMI powyżej zdrowego zakresu wagi może zwiększyć ryzyko poważnych problemów zdrowotnych, takich jak:

  • choroba serca
  • cukrzyca typu 2
  • udar
  • niektóre rodzaje raka