Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka ma niezaprzeczalnie dobroczynny wpływ na organizm człowieka zawiera bowiem kwas gamma-linolenowy(GLA) i inne kwasy tłuszczowe omega-6, które mają zarówno właściwości przeciwzapalne  i przeciwbólowe.

Spis treści:

Wiesiołek
Olejek z wiesiołka zastosowania
Olej z wiesiołka działanie
Możliwe efekty uboczne
Dawkowanie
Środki ostrożności / interakcje

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z wiesiołka wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływają na gospodarkę cholesterolu i trójglicerydów, wspomagają naturalną odporność organizmu, korzystnie wpływają na organizm poprzez regulację wielu ważnych procesów biochemicznych normalizują procesy keratynizacji skóry.

Udowodniono także, że olej z wiesiołka wpływa pozytywnie na kondycję skóry, w tym chorych na atopowe zapalenie skóry czy łuszczycę, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zniwelowania objawów zespołu suchego oka. Posiada również właściwości przeciwnowotworowe.


Wiesiołek

Wiesiołek dwuletni jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej i Południowej, która rośnie również w całej Europie i części Azji. Wiesiołek to roślina, którą można spotkać na polskich polach i łąkach. Roślina ta ma żółte kwiaty, które otwierają się jedynie wieczorem lub o świcie. Roślina jest pospolita, ale olej z wiesiołka ma już całkiem niepospolite właściwości, dlatego jest wykorzystywany do produkcji leków i kosmetyków. Olej wytłaczany w temperaturze nie wyższej niż 30 st. C z nasion wiesiołka dziwnego. Wytłoczony olej zawiera kwasy omega-6, w tym kwas gamma-linolenowy (GLA).

Rdzenni Amerykanie robili z wiesiołka okłady na siniaki i rany, a soki z jej łodyg i liści stosowali jako miejscowe leki na stany zapalne skóry. Liście przyjmowano doustnie na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i ból gardła. 

W XVII wieku olej z wiesiołka stał się popularnym środkiem ludowym w Europie, gdzie był znany jako „lekarstwo na wszystko”.

Obecnie suplementy diety zawierające olej z wiesiołka są promowane w leczeniu atopowego zapalenia skóry, reumatoidalnego zapalenia stawów, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, menopauzy i innych schorzeń. Olejek z wiesiołka może być również zawarty w produktach kosmetycznych.


Olejek z wiesiołka właściwości

Prozdrowotne właściwości oleju z wiesiołka zawdzięcza obecności w swoim składzie dużej ilości NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6
  • kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA),
  • fitosterole,
  • białko bogate w aminokwasy siarkowe,
  • witaminy i minerały (witaminę E, cynk, selen, magnez, wapń).

Dzięki korzystnym właściwościom oleju z wiesiołka wykorzystuje się w profilaktyce oraz terapii wielu dolegliwości zdrowotnych. Olejek z wiesiołka można przyjmować doustnie i wpływa on pozytywnie na organizm.


Olej z wiesiołka działanie

  • wspomagają naturalną odporność organizmu
  • chroni przed chorobami płuc, oskrzeli, gardła
  • usprawnia pracę mózgu – kwas DHA jest składnikiem komórek mózgowych
  • poprawia płodność – dzięki niemu zwiększa się produkcja płodnego śluzu
  • wspomaga ujędrnianie skóry
  • pielęgnuje i wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
  • wpływa na trawienie i zapobiega odkładaniu tłuszczu. Zawarte w nim kwasy pobudzają brunatną tkankę tłuszczową do spalania nadwyżki tłuszczu i przerabiania go na ciepło
  • wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • korzystnie wpływają na gospodarkę cholesterolu i trójglicerydów
  • korzystnie wpływają na organizm poprzez regulację wielu ważnych procesów biochemicznych
  • normalizują procesy keratynizacji skóry

Olej z wiesiołka z powodzeniem stosuje się wspomagająco w leczeniu wielu schorzeń, w tym:

  • chorób skóry w tym atopowe zapalenie skóry, trądziku, wyprysków i łuszczycy
  • neuropatia cukrzycowa
  • osteoporoza
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • uderzeń gorąca w okresie przechodzenia w menopauzę
  • astma
  • ADHD
  • zapalenie wątroby typu B
  • wysoki cholesterol
  • rak wątroby
  • otyłość
  • łuszczyca
  • łuszczycowe zapalenie stawów

Wiele z tych potencjalnych korzyści przypisuje się GLA, kwasowi tłuszczowemu znajdującemu się w soi, orzechach włoskich, nasionach i olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy, rzepakowy i lniany.

Olej z wiesiołka dostępny jest jako suplement diety w formie kapsułek bądź w postaci płynnej przeznaczonej do spożycia. W aptekach i drogeriach można także znaleźć produkty przeznaczone do pielęgnacji skóry – kremy oraz maści, których składnikiem jest olej z wiesiołka.


Możliwe efekty uboczne

W niektórych przypadkach olej z wiesiołka może powodować działania niepożądane, takie jak:

  • niestrawność
  • bół głowy
  • mdłości
  • biegunka

Większość działań niepożądanych ma niewielki stopień nasilenia i ustępuje samoistnie po przerwaniu leczenia.


Dawkowanie – olej z wiesiołka kapsułki

Dzienna dawka  oleju z wiesiołka w uzupełnianiu niedoborów nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi jednorazowo i dobowo 500 mg jest uważana za bezpieczną u dorosłych, chociaż wielu może tolerować do 1500 mg dziennie bez żadnych skutków ubocznych. Olej najczęściej spożywa się pod postacią kapsułek lub płynu.


Środki ostrożności i interakcje leków

Poinformuj swojego lekarza, jeśli zażywasz olej z wiesiołka lub jakikolwiek suplement, aby uniknąć interakcji z lekami i potencjalnie poważnych skutków ubocznych.


Artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

autor artykułu mgr farm. Małgorzata Nowakowska

Bibliografia:

Oenothera biennis L. USDA, NRCS. 2007. Baza danych PLANTS ( http://plants.usda.gov , 13 lutego 2007). Krajowy Zespół ds. Danych Roślin, Greensboro, NC 27401-4901 USA.

Leung AY, Foster S. Encyklopedia popularnych naturalnych składników stosowanych w żywności, lekach i kosmetykach . 2. wyd. Hoboken, NJ: Wiley-Interscience; 2003.

DerMarderosian A, Liberti L. Natural Product Medicine. Philadelphia, PA: George F. Stickley Co; 1988.

Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów 2010 . Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. http://www.dietaryguidelines.gov . Dostęp 9 stycznia 2012 r.

Martens-Lobenhoffer J, Meyer FP. Dane farmakokinetyczne kwasu gamma-linolowego u zdrowych ochotników po podaniu oleju z wiesiołka (Epogram). Int J Clin Pharmacol Ther . 1998;36;363-366.9707349